
Η σωστή στάση σώματος και τα οφέλη της
Από μικρή ηλικία ακούμε τους γονείς ή τους δασκάλους να λένε πως πρέπει να κρατάμε την ” σωστή στάση” στο σώμα μας. Με την πάροδο των χρόνων συχνά όλοι μιλούν για την σωστή στάση, χωρίς όμως να υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ των διαφόρων ειδικών για το τι ακριβώς εννοούμε λέγοντας “σωστή ” και τι ” λανθασμένη ” στάση.
Αρχικά είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως δεν υπάρχει ΜΙΑ “σωστή στάση “, καθώς όλοι γεννιόμαστε με μια συγκεκριμένη σκελετική δομή ή οποία μπορεί να είναι ιδανική για τον καθένα μας όμως στη πορεία της ζωής μας, να υιοθετηθούν λανθασμένα πρότυπα, δημιουργώντας μια τελείως διαφορετική στάση. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός πως ο καθένας μας έχει διαφορετικές δραστηριότητες στην καθημερινότητά του, διαφορετική αντοχή στις διάφορες φορτίσεις, και διαφορετική φυσική κατάσταση των ιστών του σώματος.
Επιπρόσθετα σε αυτό αν αναλογιστούμε τα αυξημένα επίπεδα της καθιστικής ζωής καθώς επίσης και τα υψηλά επίπεδα στρες, την κακή διατροφή, αρκετές φορές την παραπληροφόρηση σε θέματα υγείας, και την άσχημη ψυχική διάθεση , θα δούμε, πως αυτό που οδηγεί τελικά σε μια λανθασμένη στάση είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω..Σίγουρα οι προσαρμογές που έχουν γίνει στο σώμα, η φυσική κατάσταση, ο τρόπος ζωής του ατόμου , καθώς και η παραμονή σε μια στάση με διάρκεια όταν το σώμα δεν είναι προετοιμασμένο, θα οδηγήσουν κάποια στιγμή σε ενοχλήσεις.
Αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει λοιπόν είναι η αποφυγή της καθιστικής ζωής, η αποφυγή της διατήρησης του σώματος σε ακραίες θέσεις για αρκετό χρονικό διάστημα και η αλλαγή της θέσης κατά διαστήματα σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν στην οποία βρισκόταν πριν.
Στάση = Κίνηση
Δεν υπάρχει κάτι σαν ” στατική στάση ” . Η στάση είναι δυναμική, είναι μια θέση στο χρόνο και αυτή η θέση συνεχώς αλλάζει. Η καλή στάση σώματος επιτυγχάνεται όταν υπάρχει μυική και σκελετική ισορροπία και δημιουργείται αποτελεσματική ισορροπία στη θέση στήριξης, προστατεύοντας έτσι τις δομές του σώματος ενάντια σε κάποιου είδος τραυματισμό.
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε πως η διατήρηση της Όρθιας θέσης είναι μια συνεχής διαδικασία (διαρκής κίνηση)Δεν μπορούμε να σταθούμε ακίνητοι καθώς το σώμα μας είναι φτιαγμένο να βρίσκεται σε κίνηση. Αν και κάποιες φορές μπορεί να πιστεύουμε πως είμαστε ακίνητοι, οι μύες και το νευρικό μας σύστημα κάνουν εκατοντάδες μικρές προσαρμογές το δευτερόλεπτο για να καθοδηγήσουν τα ασταθή μέρη του σώματός μας , ενάντια στην έλξη της βαρύτητας. Έτσι δουλεύοντας προς την βελτίωση της στάσης σώματος προσπαθούμε όχι να ” κλειδώσουμε ” το σώμα μας στην ουδέτερη θέση ή απλά στην ιδανική ευθυγράμμιση , αλλά να βελτιώσουμε την αντίληψη του εγκεφάλου μας για το σώμα μας (proprioceptive map, χάρτης ιδιοδεκτικότητας * ) μέσω κινητικών ασκήσεων και χειρωνακτική διόρθωση όπου μεταφράζεται σε καλύτερη κίνηση και έλεγχο στην καθημερινότητα.
Κλείσε ΤΩΡΑ και εσύ το πρώτο σου μάθημα και μάθε να κινείσαι λειτουργικά και αποτελεσματικά στην καθημερινότητά σου, τα οφέλη πολλά :
- Ελαχιστοποίηση της καταπόνησης στους στηρικτικούς μύες της σπονδυλικής στήλης και τους συνδέσμους.
- Μείωση της πίεσης που δέχονται οι σύνδεσμοι των σπονδυλικών αρθρώσεων , ελαττώνοντας την πιθανότητα τραυματισμού.
- Βοηθά στην πρόληψη μυικών θλάσεων, συνδρόμων υπέρχρησης και πόνων στη πλάτη και τη μέση
- Διευκόλυνση της αναπνοής ,βοηθώντας στην καλύτερη συγκέντρωση και σκέψη λόγω της καλύτερης οξυγόνωσης του εγκεφάλου
- Αύξηση της αυτοπεποίθησης και βελτίωση της ψυχολογίας
- Οι μύες δουλεύουν αποτελεσματικά, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια , αποτρέποντας τη μυική κούραση