
Δεν καις λίπος; Νιώθεις πως έχεις φτάσει σε αυτό που λέμε πλατό;
Να γιατί συμβαίνει αυτό : Το να χάσει κανείς λίπος είναι ένας από τους πιο συχνούς στόχους για κάποιον που ασκείται, και ενώ είναι κάτι πολύ σύνηθες, μπορεί στην πορεία να φανεί αρκετά δύσκολο για να επιτευχθεί. Είτε ξεκίνησες μόλις το ταξίδι βελτίωσης της φυσικής σου κατάστασης, είτε είσαι κάποιος που θέλει να “στεγνώσει ” , με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατά πάσα πιθανότητα θα συναντήσεις αυτό που λέμε πλατό στο χάσιμο λίπους. Το να προπονείσαι σκληρά και να μην βλέπεις τα αποτελέσματά που περιμένεις μπορεί να είναι αποθαρρυντικό. Παρόλα αυτά το να τα παρατήσεις τώρα , πίστεψε με δεν είναι αυτό που θα ήταν το ιδανικό, ούτε αυτό που πραγματικά θες.
Ας δούμε κάποια συχνά αίτια που συναντάς πλατό στο ταξίδι της καύσης λίπους, καθώς και κάποιους αποτελεσματικούς τρόπους για να διορθωθούν αυτά τα θέματα.
-
Δεν Τρώς αρκετά
Ακούγεται το αντίθετο από αυτό που επιθυμείς για να φτάσεις στο στόχο σου, Έτσι δεν είναι ; Κι όμως, το να λαμβάνεις λιγότερες θερμίδες είναι ένας από τους λόγους που συναντάς το λεγόμενο πλατό στο χάσιμο του λίπους. Είναι αλήθεια, για να φαίνεσαι shred, ” κομμάτια ” θα πρέπει να λαμβάνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεσαι να καταναλώνεις στη διάρκεια της ημέρας σου. ( calorie deficit, έλλειψη θερμίδων ), ακολουθώντας όμως αυστηρά αυτή τη λογική κάποιοι άνθρωποι μειώνουν αρκετά την πρόσληψη των θερμίδων που λαμβάνουν – τα σώματα μας είναι εξαιρετικά στο να προσαρμόζονται και σύντομα μαθαίνουν να εξοικονομούν ενέργεια, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό και διατηρώντας τις ήδη υπάρχουσες πηγές ενέργειας, το οποίο σημαίνει πως η διαδικασία καύσης λίπους σταματά. Έτσι για να παρουσιαστεί πρόοδος, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πρόσθετο έλλειμμα θερμίδων, το οποίο σε κάποιο σημείο σταματά να είναι εύλογο ή βιώσιμο. Αντί να περιορίζεις υπερβολικά την πρόσληψη των θερμίδων που λαμβάνεις, μπορείς να διευκολυνθείς κάνοντας μια αντίστροφη δίαιτα (reverse diet ) περιοδικά προλαμβάνοντας έτσι την επιβράδυνση του μεταβολισμού.
2. Ύπουλες Θερμίδες
Είναι πολύ εύκολο να αποθηκεύσεις έξτρα θερμίδες χωρίς να το αντιληφθείς. Μερικοί από τους λόγους είναι οι ακόλουθοι :
- Να αποσπάται η προσοχή σου ενώ τρως ( πχ. βλέποντας τηλεόραση) το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να είναι η αιτία που θα χάσεις τον έλεγχο της ποσότητας των θερμίδων που λαμβάνεις και να σταματήσει η αίσθηση κορεσμού.
- Δοκιμάζεις τα πάντα ενώ μαγειρεύεις. Ναι, ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ. Σταμάτα το τώρα! 🙂
Κάθε φορά που περνάς μπροστά από το ντουλάπι ή το ψυγείο σου παίρνεις κάποιο σνακ.
3. Η υπερεκτίμηση της ημερήσιας ενεργειακής σου δαπάνης.
( Η ΣΗΕΔ είναι οι συνολικές θερμίδες που καταναλώνουμε ή πιο απλά καίμε μέσα στην διάρκεια της ημέρας. Το άθροισμα αυτό εξαρτάται από 3 παράγοντες : το βασικό μεταβολικό ρυθμό, τις θερμίδες που καίμε όταν κάνουμε κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας, δηλαδή άσκηση και τις θερμίδες που καίμε όταν τρώμε. )
Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα συχνά σε όσους βασίζονται αποκλειστικά σε μετρητές θερμίδων για να καθορίσουν πόσες θερμίδες καίνε μέσα στην ημέρα ή εμπιστεύονται τα νούμερα στα μηχανήματα των γυμναστηρίων. Παρόλα αυτά, οι μετρητές τέτοιου είδους μπορεί να είναι και 40% ανακριβείς όσον αφορά στην εκτίμηση των θερμίδων που καίγονται. Πρέπει λοιπόν να βασίζεσαι σε εξισώσεις οι οποίες είναι διαθέσιμες παντού, αυστηρά και μόνο ; Όχι ακριβώς! Δυστυχώς ακόμα και οι καλύτερες εξισώσεις δίνουν μια μόνο εκτίμηση , δεν παρέχουν αυστηρά συμπεράσματα. Μπορεί να είναι ένα καλό σημείο αναφοράς για να ξεκινήσεις, όμως από εκεί και έπειτα χρειάζεται να αναλάβεις την ευθύνη να παρακολουθείς την πρόοδό σου και να επανεξετάζεις το πρόγραμμα άσκησης και διατροφής σου. ( Συμβουλέψου ειδικούς κλινικούς διατροφολόγους, σε διάστημα μερικών εβδομάδων)
Φυσικά και μπορείς να λάβεις βοήθεια από συσκευές και έξυπνες μαθηματικές εξισώσεις, όμως να θυμάσαι πως όλη η διαδικασία και η δουλειά ξεκινάει από εκεί και έπειτα.
4. Δεν υπολογίζεις Σωστά τις θερμίδες που λαμβάνεις
Εάν προτιμάς να μην υπολογίζεις τις θερμίδες που λαμβάνεις κανένα πρόβλημα, όμως σιγουρέψου πως αξιολογείς την πρόοδο σου συχνά, εάν έχεις συγκεκριμένους σωματικούς στόχους. Ωστόσο εάν ήδη υπολογίζεις τις θερμίδες σου, να μια καλή ευκαιρία να τσεκάρεις αν το κάνεις σωστά. Μερικά από τα πιο συχνά λάθη στη μέτρηση των θερμίδων είναι οι εξής :
- Μέτρηση με το μάτι αντί την χρήση ειδικών μετρητών (ζυγαριά, κούπα κλπ )
- Η σύγχυση μεταξύ ακατέργαστων και μαγειρεμένων όταν χρειάζεται η μέτρηση και ο υπολογισμός.
Ο μη έλεγχος των καταχωρήσεων που επιλέγονται από τα λογισμικά παρακολούθησης διατροφής, επιλέγοντας αντικαταστάτες τροφίμων χωρίς να αξιολογούνται οι πληροφορίες σχετικά με τις θερμίδες κλπ.
Αν και ξεχωριστά κάθε ένας από τους παραπάνω παράγοντες μπορεί να έχει μικρή επιρροή στα αποτελέσματα που θες, ωστόσο όλοι μαζί μπορεί να οδηγήσουν στα ακριβώς αντίθετα. Να είσαι σίγουρος/η ότι υπολογίζεις προσεχτικά τις θερμίδες σου και ότι προσέχεις την διαφορά σε ακατέργαστη κ μαγειρεμένη τροφή όταν δημιουργείς τα γεύματα σου.
5. Η έλλειψη ύπνου και σωστής αποκατάστασης
Η ξεκούραση και η αποκατάσταση είναι τόσο απαραίτητες όσο απαραίτητες είναι οι προπονήσεις και η διατροφή σου, όταν μιλάμε για μια ισορροπημένη υγεία και φυσική κατάσταση. Εάν είσαι συνέχεια αγχωμένος ή εξουθενωμένος/η τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης αυξάνονται στο σώμα και εμποδίζουν την καύση λίπους, ιδιαίτερα όσον αφορά στο λίπος που βρίσκεται στη περιοχή της κοιλιάς.
Επίσης η έλλειψη ύπνου δεν σου προσφέρει τίποτα καλό, αφού αυξάνει την αίσθηση της πείνας, μειώνει τα επίπεδα κορεσμού και αυξάνει τα επίπεδα της κούρασης επηρεάζοντας αρνητικά τις προπονήσεις σου, βάζοντας σέ σε κίνδυνο να τραυματιστείς. Έτσι λοιπόν, αν νιώθεις κάπως άτονα ή εξουθενωμένος/η τελευταία, ίσως είναι η ώρα να κάνεις ένα διάλλειμα και να ξεκουραστείς.
6. Δεν είσαι αρκετά υπομονετικός
Προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα καινούριο τρόπο ζωής, ίσως λοιπόν να χρειάζεται παραπάνω χρόνος από όσο νομίζεις, όμως τα αποτελέσματα θα είναι μακροπρόθεσμα. Συμπερασματικά υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε πλατό όσο αφορά στο χάσιμο του λίπους και οι παραπάνω είναι κάποιοι που συναντάμε αρκετά συχνά, έχε επίγνωση του τι τρως, να ξεκουράζεσαι και συνεχώς να αξιολογείς την πρόοδο σου.
Τα αποτελέσματα θα φανούν ! Δεν υπάρχει ΆΛΛΟΣ τρόπος.
Ξεκίνα και εσύ ΤΩΡΑ στο Rebodhi Pilates Studio και ΔΕΣ , ΝΙΩΣΕ και ΜΑΘΕ τον τρόπο για να έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς. 😀