7 Συμβουλές για ένα ασφαλές μάθημα στο Reformer!

7 Συμβουλές για ένα ασφαλές μάθημα στο Reformer!

Όπως σε κάθε εμπειρία ομαδικής προπόνησης που μπορεί να  είχες, έτσι και στο Pilates υπάρχουν κάποια πρωτόκολλα , που διασφαλίζουν  μια ασφαλή και αποτελεσματική προπόνηση.

Σε ένα μάθημα Reformer τα  Dos and Don’ts θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματά που επιθυμείς.

1. Απέφυγε να φορέσεις τα Λάθος Ρούχα

Το Pilates είναι μια μέθοδος εκγύμνασης,διαρκούς εκπαίδευσης πάνω σε ακριβό “εξοπλισμό” , που ποικίλλει σε σχήματα και θέσεις . Αυτό σημαίνει πως  χρειάζεται μια χρήση με σύνεση και σεβασμό.

Οποιοδήποτε αξεσουάρ, όπως , ζώνες, φερμουάρ, ρολόι, και άλλα μεταλλικά αντικείμενα μπορεί να φανούν εξαιρετικά άβολα, όταν στηρίζεσαι στη πλάτη , στο στομάχι , ή ρολλάρεις στη Σπονδυλική σου Στήλη. Ακόμα χειρότερα μπορεί να σχίσουν τον εξοπλισμό, κάτι που θα οδηγήσει σε πολυέξοδη ζημιά.

Επίσης να έχεις στο μυαλό σου πως τα “χαλαρά” ρούχα τύπου loose, μπορεί να είναι άνετα, όμως όταν βρίσκεσαι σε ανάστροφες θέσεις, δεν είναι και ότι καλύτερο να καλύπτουν  το πρόσωπο σου.

Γενικά προτίμησε πιο εφαρμοστά ρούχα ,που καλύπτουν περισσότερα σημεία  και  βοηθούν, εσένα να έχεις καλύτερη επίγνωση του σώματός σου και τον Instructor ,   να μπορεί να σε καθοδηγεί λεκτικά και να σε διορθώνει καλύτερα.

2. Συγκέντρωση

Η συγκέντρωση είναι μια από τις βασικές αρχές στο Pilates.  Aκόμα και ο ίδιος ο Joseph Pilates πίστευε πως  η μέθοδος του είναι ένας δρόμος προς τη καθoλική υγεία, και όχι απλά μια σειρά από ασκήσεις, κάτι που χρειάζεται συνεχή σύνδεση μυαλού και σώματος.

Έτσι, παρότι μπορεί να φαίνεται δελεαστικό να χαλαρώσεις με έναν υπνάκο, ξαπλώνοντας πάνω στο Reformer, πίστεψε με είναι το τελευταίο που θέλεις να κάνεις. Αποτελείται από αρκετά κινούμενα μέρη, ρόδες, λουριά, μπάρα, καρότσι, καθένα από τα οποία, είναι αρκετά επικίνδυνο για ένα σώμα που βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Προσπάθησε να είσαι συγκεντρωμένος, ειδικά όταν ο Instructor ,σου δίνει λεπτομερείς οδηγίες έναρξης, ασφάλειας και εκτέλεσης των ασκήσεων.

 

3. Μην Κακομεταχειρίζεσαι τον εξοπλισμό

Το κινούμενο καρότσι στο Reformer, συνδέεται στο πλαίσιο με μία σειρά από ελατήρια, που βρίσκονται κάτω από το καρότσι. Σε αυτά οφείλεται η μπρος-πίσω κίνηση ολίσθησης και η αντίσταση που αισθάνεσαι όταν σπρώχνεις  την Footbar.

Οι Trainers συχνά υπολογίζουν την βελτίωση των ασκουμένων από τον έλεγχο που διατηρούν πάνω στο καρότσι. Σίγουρα δεν θες να σπρώξεις απότομα και ανεξέλενκτα το καρότσι γιατί υπάρχει κίνδυνος να πέσεις και να τραυματιστείς. Επίσης δεν θες ούτε να χαλαρώσεις τους μύες σου, έτσι ώστε να κοπανήσεις το καρότσι στο τελείωμα, καθώς μπορεί να τραυματιστείς ή να σπάσεις τον εξοπλισμό. Όταν λοιπόν ακούς την οδηγία , “μη κοπανάς το καρότσι” , είναι κάτι που καλό θα ήταν, να πάρεις της μετρητοίς.

4. Απενεργοποίησε το κινητό σου

Θυμάσαι την συμβουλή της Συγκέντρωσής ;  είναι κάτι παρόμοιο.Το να τσεκάρεις το κινητό σου στη διάρκεια της συνεδρίας, σου αποσπά την προσοχή, διακόπτει την ροή του μαθήματος, και θα αποσυντονίσει τον Instructor σου. Έτσι άσε το κινητό σου στη τσάντα ή στο ντουλαπάκι σου και διατήρησε όλη την προσοχή σου στο μάθημα. Εάν χρειάζεται να ελέγξεις  κάτι επείγον, ενημέρωσε τον δάσκαλο σου και βάλε κάποια ειδοποίηση στο κινητό σου.

5. Μην κινείσαι πολύ γρήγορα

Στο Pilates κάθε άσκηση έχει συγκεκριμένο ρυθμό, άλλοτε πιο αργό και άλλοτε  πιο γρήγορο από την προηγούμενη. Άκου λοιπόν με προσοχή τις οδηγίες του δασκάλου σου σχετικά με το ρυθμό και την ταχύτητα εκτέλεσης της κάθε άσκησης, αφού η βιασύνη είναι γνωστό πως είναι  η συνταγή της αποτυχίας και ακόμα χειρότερα, το να κινείται κάποιος βιαστικά μεταξύ της έναρξης και της μετάβασης των ασκήσεων, μπορεί να οδηγήσει σε πιθανό τραυματισμό. Κινήσου λοιπόν με προσοχή και με ηρεμία.

 

 

6. Μην υποθέτεις πως γνωρίζεις καλύτερα

Ο Instructor αντιμετωπίζει τον κάθε ασκούμενο διαφορετικά και σύμφωνα με τις προσωπικές δικές του ανάγκες. Οι ακολουθίες των ασκήσεων, ο ρυθμός , οι τροποποιήσεις και άλλες οδηγίες δίνονται με βάση το κάθε ομαδικό γκρούπ, ακολούθησε τη σειρά του μαθήματος και τις χορογραφίες, όσο δελεαστικό και αν σου φαίνεται να κάνεις τις δικές σου αγαπημένες ασκήσεις.

 

7. Μην κάνεις περίεργους θορύβους

Μερικοί από εμάς ιδρώνουν πολύ, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουμε διάφορους θορύβους όταν ασκούμαστε. Αν θες να ενισχύσεις την συγκέντρωση , τόσο τη δική σου, όσο και των υπολοίπων προσπάθησε να αποφύγεις το ρουθούνισμα, το λαχάνιασμα, ή περίεργους ήχους όταν αναπνέεις, πίστεψε με θα σε βοηθήσει να ακούς με περισσότερη προσοχή τον δάσκαλό σου, αλλά και να επιτύχεις καλύτερη σύνδεση μυαλού και σώματος.

Αυτοί είναι κάποιοι από τους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να έχεις ένα ασφαλές μάθημα πάνω στο Reformer. Ωστόσο μην ξεχνάς πως το Pilates λειτουργεί σε προπόνηση one-on-one , γι’ αυτό εάν δεν σε ικανοποιεί ένα ομαδικό μάθημα, υπάρχουν και άλλες επιλογές. : -)Follow me on Instagram